W czasie wakacji Marcin przejechaΠ rowerem ze staΠà pr´dkoÊcià odlegΠoÊç z miast
żabcia: W czasie wakacji Marcin przejechaΠ rowerem ze staΠà pr´dkoÊcià odlegΠoÊç z miasteczka A do B
liczàcà
120 km. Gdyby jechaΠ ze Êrednià pr´dkoÊcià o 5 km/godz. wi´kszà, to przejechaΠby t´ odlegΠoÊç
w czasie o 2 godziny krótszym. Wyznacz Êrednià rzeczywistà pr´dkoÊç Marcina i rzeczywisty czas
przejazdu.
29 kwi 18:50
Basia:
napisz to po ludzku
29 kwi 18:54
Tomek.Noah: pomoge
29 kwi 18:58
Rumpfy: V − predkosc
t −czas
s −droga
s = V*t
120 = V*t
120 = (V+5)(t − 2)
| | 240 | |
120 = 120 − |
| + 5t − 10 //*t
|
| | t | |
0 = −240 + 5t
2 − 10t
0 = t
2 − 2t − 48
√Δ = 14
t
1 = 2−14 < 0
t
2 = 8 godzin
V = 15km/h
29 kwi 19:00
Tomek.Noah: Na poczatku bylo:
s=v*t
potem (gdyby):
(v+5)(t−2)=120 <= liczymy
vt−2v+5t−10=120
5t−2v−10=0
5t
2−10t−2s=0
5t
2−10t−240=0 /:5
t
2−2t−48=0
Δ
t=4+192=196
√Δt=14
t=8[h] v t= (odpada) bo <0
i teraz wynik
| | s | | 120 | |
Rzeczywista predkosc v= |
| v= |
| =15 a rzeczwsity czas to t=8 |
| | t | | 8 | |
29 kwi 19:03
Rumpfy: zabijanie nudy przed matura
29 kwi 19:12