logarytmy
astynka: proszę pokazać mi jak to się robi... 1−ln5= ?
trzeba doprowadzic wyrazenie do jednego logarytmu
29 kwi 18:42
Basia:
a jaki tam masz logarytm ?
na pewno ln czyli logarytm naturalny czyli logarytm przy podstawie e
gdzie e liczba Eulera
e=limn→+∞(1+1n)n
29 kwi 18:44
astynka: eee
29 kwi 18:45
Basia:
1=logaa
1=ln(e)
1−ln5=ln(e)−ln5=lne5
29 kwi 18:48
29 kwi 18:48
Tomek.Noah: Basiu o co ci chodzilo z ta granica dla liczby e? do tego zadania?
29 kwi 18:49
astynka: okej, dzięki
29 kwi 18:50