Wartość bezwzględna
ŁUKASZ:
Odcinek AB o końcach A(−2,−1) i B(2,3) jest podstawą trójkąta ABC . Wierzchołek C należy do
wykresu funkcji f(x)= x
2 + 6x +10 . Wyznacz współrzędne punktu C , tak aby pole trójkąta ABC
było najmniejsze . Ile wynosi to pole ?
| | |c2 + 5c +9| | |
Doszedłem do momentu |
| i nie wiem jak mam dalej to rozwiązać , pomóżcie |
| | √2 | |
29 kwi 18:18
Basia:
pr.AB y=x+1 x−y+1=0
|AB|=
√(42+42)=4
√2
C(c, c
2+6c+10)
| | |1*c−1*(c2+6c+10)+1| | |
h = d(A,pr.AB)= |
| = |
| | √1+1 | |
| |c−c2−6c−10+1| | | |−c2−5c−9| | | |c2+5c+9| | |
| = |
| = |
| |
| √2 | | √2 | | √2 | |
2|c
2+5c+9|
y=c
2+5c+9
Δ=25−4*1*9<0
c
2+5c+9 jest stale dodatnie czyli
P=2(c
2+5c+9)=2c
2+10c+18
najmniejszą wartość na funkcja osiąga dla
c
min=p=
−104=−
52
x
c=−
52
y
c=x
c2+6x
c+10 =
254−
302+10 =
25−60+404=
54
C(−
52,
54)
om ile nie pomyliłam się w rachunkach
29 kwi 18:34
Rumpfy: prosta ab → y = x + 1 → x −y + 1
|AB| = 4
√2
C = (x ; x
2 + 6x + 10)
Pole jest najmniejsze gdy wysokosc jest najmniejsza, bo podstawa sie nie zmienia.
| | |x − x2 − 6x − 10 + 1| | | | − x2 − 5x − 9| | |
H = |
| = |
|
|
| | √2 | | √2 | |
H jest najmniejsze gdy licznik bedzie najmniejsze. ( w zadaniu nie pytaja o konkretna wartosc
pola, jedynie dla jakiego x jest ono najmniejsze). Narysuj sobie ta funkcje, odbij ja wzgledem
| | 5 | |
OX i zauwaz, ze najmniejsza wartosc przyjmuje dla x = |
| |
| | 4 | |
29 kwi 18:42
Rumpfy: Dlaczego zmienilas znak pod wartoscia bezwzgledna?
29 kwi 18:44
Rumpfy: ups, jednak pytaja o ta wartosc xD
29 kwi 18:45
Basia:
bo |−w|=|w|
|−2|=|2|=2
|−100|=|100|=100
itd.
29 kwi 18:45
Rumpfy: | | 11 | |
masz bledzik cmin = − |
| |
| | 4 | |
29 kwi 18:49