wykres
Ewka: | | |(x+3)(x−1)| | |
narysuj wykres funkcji f(x)= |
|
|
| | x3+4x2+x−6 | |
Wytłumaczy ktoś jak to zrobić? Prosze
29 kwi 17:27
Godzio: x
3 − x
2 − x
2 + x + 6x
2 − 6 = x
2(x−1) − x(x−1) + 6(x
2−1) =
(x−1)(x
2 − x + 6x + 6) = (x−1)(x
2+5x+6) = (x−1)(x+3)(x+2)
D: R − {−3,−2,1}
wykres rysujesz przedziałami
1
o
x∊(−
∞,−3)
| | (x+3)(x−1) | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | (x−1)(x+3)(x+2) | | x+2 | |
2
o
x∊(−3,1)
| | −(x+3)(x−1) | | −1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | (x−1)(x+3)(x+2) | | x+2 | |
3
o
x∊(1,
∞)
| | (x+3)(x−1) | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | (x−1)(x+3)(x+2) | | x+2 | |
Rysujesz funkcje:
| | 1 | |
{ |
| dla x ∊(−∞,−3)∪(1,∞) |
| | x+2 | |
f(x) =
29 kwi 17:41
Basia:
dla x=1
x
3+4x
2+x−6=1+4+1−6=0
x
3+4x
2+x−6 dzieli się przez x−1
x
3+4x
2+x−6 : (x−1)=x
2+5x+6
−x
3+x
2
−−−−−−−−−−−−−−
5x
2+x−6
−5x
2+5x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x−6
−6x+6
−−−−−−−−−−−−−−−−−
====
x
3+4x
2+x−6=(x−1)(x
2+5x+6)
y=x
2+5x+6
Δ=5
2−4*1*6=25−24=1
x
1=
−5−12=−3
x
2=
−5+12=−2
x
2+5x+6=(x+3)(x+2)
x
3+4x
2+x−6=(x−1)(x+3)(x+2)
| | |x+3|*|x−1| | |
f(x) = |
| |
| | (x+3)(x−1)(x+2) | |
x<−3 ⇒ x+3 ⇒ |x+3|=−(x+3)
⇒ x−1<−3−1=−4<0 ⇒ |x−1|=−(x−1)
| | [−(x+3)]*[−(x−1)] | |
⇒ f(x)= |
| = |
| | (x+3)(x−1)(x+2) | |
| | (x+1)(x+3) | | 1 | |
|
| = |
| |
| | (x+3)(x−1)(x+2) | | x+2 | |
x∊(−3,1) ⇒ x+3>0 ⇒ |x+3|=(x+3)
⇒ x−1<1−1=0 ⇒ |x−1|=−(x−1)
| | (x+3)*[−(x+1)] | | 1 | |
⇒ f(x) = |
| = − |
| |
| | (x+3)(x−1)(x+2) | | x+2 | |
x>1 ⇒ x+3>0 i x−1>0 ⇒ |x+3|=(x+3) i |x−1|=(x−1) ⇒
| | (x+3)(x−1) | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x+3)(x−1)(x+2) | | x+2 | |
| | 1 | |
czyli w przedziałach (−∞,−3) i (1,+∞) rysujesz wykres y = |
| |
| | x+2 | |
| | 1 | |
a w przedziale (−3−2) i (−2,1) wykres y= − |
| |
| | x+2 | |
w punktach −3,−2,1 funkcja nie jest określona
29 kwi 17:47
Basia:
Godzio
−2 też nie należy do dziedziny
29 kwi 17:48
Godzio: zapomniałem dopisać w przedziale
29 kwi 17:51
abc: x3
4 wrz 20:58
mikus: f(x)=2xx+1−3
21 mar 12:17
mikus: prosze zrobcie mi to bardzo wazne trzeba narysowac wykres funkcji..
21 mar 12:17
job: w(x)=x3−7x2−4x+28
21 mar 12:27
abbba:
2 cze 19:54