Bok AB czworokąta ABCD wpisanego w okrąg jest średnica tego okręgu. W punkcie D poprowadzono
styczna l do tego okręgu, która tworzy z bokami AD i DC katy ostre odpowiednio o miarach 20 i
30. Oblicz miary katów wewnętrznych czworokąta ABCD.
∡ODE=90
∡ADE=20
∡ADO = ∡ODE−∡ADE=70
tr.AOD jest równoramienny
∡OAD=∡ADO=70
[N[α=70]
∡AOD=180−140=40
∡ODF=90
∡CDF=30
∡ODC=90−30=60
δ=70+60=130
tr.DOC jest równoramienny
∡OCD=∡ODC=60 ⇒ ∡COD=60
∡BOC=180−∡AOD−∡DOC=180−40−60=80
tr.BOC jest równoramienny ⇒
| 180−80 | ||
∡OBC=∡OCB= | =50 | |
| 2 |