matemtyka
Julia: wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa jeśli wiadomo że :
a) sin alfa = 0,28
c) cos alfa= 14
c) tg alfa 3√52
d) ctg alfa 34
e) tg alfactg alfa = 12
f) tg alfa = 3 ctg alfa
29 kwi 15:18
Julia: pomoże ktoś
29 kwi 15:29
Nikka: a) skorzystaj z sin2α + cos2α = 1 i oblicz cosα, następnie tg i ctg
29 kwi 15:31
Julia: 
nie wiem jak

nie umie tego działu
29 kwi 15:35
Ja91: wez po prostu podstaw do tego co ci powiedziala nikka a poznij to chyba wiesz ze tg=sin/cos a
ctg=cos/sin
29 kwi 15:43
Nikka: podstawić
(0,28)
2 + cos
2α = 1
cos
2α = 1 − (0,28)
2
cos
2α = ...
cosα = ...
| | cosα | | 1 | |
ctgα = |
| lub można też ctgα = |
| |
| | sinα | | tgα | |
29 kwi 15:44
Ja91: mi wyszło ze cos=0,96 tg=7/24 a ctg=24/7 sprawdz sobie bo moglem sie pomylic
29 kwi 15:44
Julia: ok
a zrobiłabyś jeszcze parę zadań
29 kwi 15:51
Nikka: ja niestety nie dam już rady ... spróbuj sama − b) jest analogiczne
29 kwi 15:52
Ja91: mozesz pokazac te zadania
29 kwi 15:54
Julia: mam je skserowane

jak je tu dodać
29 kwi 15:57
Ja91: hmm mozesz mi wyslac fote na gg
29 kwi 15:59
Ja91: ale nie obiecuje ze zrobie
29 kwi 15:59
Ja91: ale spróbuje przyda mi sie na mature

bo to juz w srode...
29 kwi 16:01
Julia: ok a z tym cos2 alfa mi wyszło 0,9216
29 kwi 16:01
Ja91: no i dobrze teraz pierwiastek najlepiej zapisz sobie w postaci ulamka zwyklego
29 kwi 16:03
Ja91: tak nawiasem mowiac to w której klasie jestes?
29 kwi 16:03
Julia: nie chce mi gg włączyć się
29 kwi 16:07
Ja91: pytam bo zastanawiam sie czy materil mi podejdzie
29 kwi 16:07
Ja91: kurcze to pech.....
29 kwi 16:08
Julia: zaraz może wrzucę tu linkiem
29 kwi 16:10
29 kwi 16:13
Ja91: no i które te zadania
29 kwi 16:15
Julia: te zadania otwarte

które możesz to zrób

proszę o pomoc

jakbyś mogła obliczenia zrobić
29 kwi 16:17
Ja91: hmm Damian jestem jak cos

hehe
29 kwi 16:17
Ja91: a masz jakies zrobione? zebym nie robil ich na darmo
29 kwi 16:18
Julia: spoko

hee abc robiłam

za otwarte się nie brałam
29 kwi 16:20
Julia: to jak zrobisz cos
29 kwi 16:32
Ja91: wstyd sie przyznac ale to chyba nie moj dzial

jestes w klasie rozszerzonej
29 kwi 16:36
Julia: niee

ja na polskim historii i Wosie
29 kwi 16:37
antolcia: oblicz pole rombu w którym bok ma długość 13cm a jedna z przekątnych 24 cm.
29 kwi 16:42