??
Lichenes: Wykaz ze liczba √16+8√3 − √16−8√3 jest wymierna.
29 kwi 15:04
monicca: podnosisz do kwadratu i zostaja ci wyrażenia z wartościami bezwzglednymi, opszuczasz je
(zgodnie z definicja) i masz wynik i mozesz juz okreslic jaka to liczba
29 kwi 15:06
Godzio: to nie jest równanie i nie można od tak sobie podnieść do kwadratu

trzeba to zapisać tak:
16 + 8
√3 = 4 + 8
√3 + 12 = (2 + 2
√3)
2
16 − 8
√3 = 4 − 8
√3 + 12 = (2 − 2
√3)
2
dalej już sobie poradzisz
29 kwi 15:09
monicca: oj tam oj tam
29 kwi 15:50