fukncja logarytmiczna
monicca: Określ zbiór wartości funkcji
We wskazówkach do zadnia jest podane, zeby skorzystać ze wzoru na zamiane podstawy logarytmu
ale nie bardzo wiem jak to zrobic
prosze o pomoc!
29 kwi 14:52
monicca: jesl ktoś podałby mi jak rozłożyc to samo wyrażenie f(x) to juz byłoby ok
29 kwi 15:04
Basia:
x>0 i x≠1 (jako podstawa logarytmu)
logx7≠0 (jako mianownik ułamka)
logx7 = 0 ⇔ x0=7 a to jest niemożliwe, czyli nie ma dodatkowego założenia dla x
stąd:
x>0 i x≠1
29 kwi 15:05
Basia:
oj, to jest dziedzina, a Ty masz określić zbiór wartości, nie doczytałam; zaraz dopiszę
29 kwi 15:07
Basia:
stąd:
| | log5x | |
f(x) = log57* |
| = log5x |
| | log57 | |
zbiór wartości tej funkcji to zbiór R, ale musimy odrzucić
log
51=0
czyli
ZW=R\{0}
29 kwi 15:10
monicca: dzięki serdeczne!
29 kwi 15:10
wilga:
załozenia: log
x7 ≠0 i x >0 i x ≠1
| | log77 | | 1 | |
log57= |
| = |
|
|
| | log75 | | log75 | |
| | 1 | | log7x | | log7x | |
f(x) = |
| * |
| = |
| = log5x
|
| | log75 | | 1 | | log75 | |
ZW=......
29 kwi 15:10