help!
Wydi: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których jedynym rozwiązaniem rzeczywistym równania
x3+m3x2−m2x−1=0 jest liczba 1.
29 kwi 14:37
Rumpfy: Podstawiasz za x 1
1 +m3 − m2 −1 = 0
m2(m − 1) = 0
m≠0
m≠1
29 kwi 14:44
Wydi: czyli wg Ciebie m∊R\{0,1}
29 kwi 15:07
Rumpfy: no tak, jak napisalem. Chociaz w 100% nie jestem pewien
29 kwi 15:08
Godzio:
m = 1 v m = 0 a nie m ∊R− {0,1}
29 kwi 15:12
Basia:
jeszcze trzeba sprawdzić czy wtedy 1 jest jedynym rozwiązaniem
dla m=0
x3−1=0
x3=1
x=1
jest to jedyne rozwiązanie
dla m=1
x3+x2−x−1=0
x2(x+1)−(x+1)=0
(x+1)(x2−1)=0
(x+1)(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
1 nie jest jedynym rozwiązaniem czyli m=1 odpada
odp. m=0
29 kwi 15:16
Wydi:
tak jest, mój błąd
Godzio
Dziękuje Wam
29 kwi 15:21