Logarytmy ;]
Rumpfy: Rozwiaz rownianie:
logx+2(x − √x+2) = 0,5
29 kwi 14:32
aga: (x+2)1/2=x−√x+2
√x+2=x−√x+2
2√x+2=x podnosimy obie strony do kwadratu
4*(x+2)=x przenosimy na lewą stronę i liczymy Δ
29 kwi 14:49
aga: tzn 4*(x+2)=x2
x2−4x+8=0
29 kwi 14:50
arti: −8 jak juz
29 kwi 14:51
aga: sorki powinno być x
2−4x−8=0
29 kwi 14:52
Rumpfy: dzieki za pomoc, prawde mowiac robilem tak, i sie zastanawiam czy mozna niewiadoma x podniesc
do kwadratu.
29 kwi 14:54
Nikka: brakuje dziedziny
29 kwi 14:56
Rumpfy: to juz pikus
29 kwi 15:02