help!
Wydi: Dla jakiego parametru p iloczyn miejsc zerowych funkcji y=x
2+3x−p
2+2p jest równy mniejszemu
| | x | |
pierwiastkowi równania (3− |
| )(2x−p)=0  |
| | 2 | |
29 kwi 14:32
Rumpfy: −2x
2 + x(12 − p) − 6p =0
Δ = 144 − 24p + p
2 − 48p
Δ = p
2 − 60p + 144
Δ` = 3600 − 576 = 3024
| | 60 − √3024 | |
p najmniejsze = |
|
|
| | 2 | |
potem liczysz ze wzorów vieta iloczyn i porownujesz do tego.
29 kwi 14:52
wilga:
Ze wzoru Viete
'a
x
1*x
2=
ca= −p
2+2p
| | x | |
rozwiązaniami równania: ( 3− |
| )(2x−p)=0
|
| | 2 | |
teraz sprawdzamy który jest mniejszy
czyli 6= −p
2+2p <=> p
2−2p+6=0 Δ<0 −− brak pierwiastków
zatem x= 6 −−− odpada
sprawdzamy:
| | p | |
|
| = −p2+2p <=> 2p2−4p+p=0 <=> 2p2−3p=0
|
| | 2 | |
to: p(2p−3)=0 <=> p=0 v p=
32 obydwa są < 12
odp: p=0 v p=
32
29 kwi 14:58
Wydi: ok dzięki

29 kwi 15:01
wilga:
po raz 100−− ny
29 kwi 15:03
Wydi: myślę że do środy jeszcze trochę będzie

hehe
29 kwi 15:06