udowodnij że liczba jest podzielna przez 12
Marinka: Udowodnij że jeśli p i q są liczbami pierwszymi takimi, że p≥5 i q−p=2, to liczba p+q jest
podzielna przez 12
29 kwi 13:00
wilga:
dla p≥5 i q−p=2
mamy:
liczby p i q są pierwszymi o róznicy q−p=2
to między nimi jest tylko jedna liczba, jaka?
jeżeli n, n+2 −−− liczby pierwsze to: między nimi jest liczba n+1
n, n+1, n+2 −−− kolejne liczby naturalne , więc wśród nich jest
dokładnie jedna parzysta i jedna podzielna przez 3
czyli podzielna przez 6
ponieważ liczby n i n+2 są pierwsze
wiec tą liczbą podzielną przez 6 jest liczba:
n+1 = 6k => n= 6k−1 to n+2 = 6k+1
zatem: p= 6k−1 q= 6k+1
to: p+q= 6k−1+6k+1= 12k | 12 ( podzielna przez 12)
c.n.u
29 kwi 21:59
wilga:
Bogdanie
Możesz sprawdzić
29 kwi 23:21
Bogdan:
Witaj
Eto, elegancki dowód
29 kwi 23:26
wilga:
29 kwi 23:28
Marinka: dzięki
30 kwi 19:04
wilga:
30 kwi 19:19
maturzysta: 12k=48 co wtedy ? p=23 q=25 a wiec q nie jest liczba pierwsza
5 maj 20:42
Dominik: to tylko mowi o tym, ze twierdzenie odwrotne nie jest prawdziwe.
5 maj 20:50
maturzysta: rozumiem ze liczby p i q sa pierwsze wiec nie zajdzie taka sytuacja ale jezeli piszemy 12k to
nie przydaloby sie jakiejs dziedziny skoro dla k=4 ta sytuacja nie jest prawdziwa ?
5 maj 20:53