Układ równań
kowal : może ktoś mi mógł pomóc w tych zadaniach

1. przekształć układ równań tak, aby
a) wyznaczyć x z drugiego równania.
I.
2x+3y=7
x+2y=8
2x+3y=7
x= ..............
II.
6x−2y=4
3y+x=−4
6x−2y=4
x=.............
III.
−6x+2y=11
4x−12y=16/:4
−6x+2y =11
x−....y=.......
−6x+2y=11
x=.........................
IV.
5x−3y=17
3x+9y=27/:3
5x−3y=17
x+....y=17
5x−3y=17
x=....................
b). wyznacz y z drugiego równania
I.
2x+3y=7
x+2y=8
2x+3y=7
2y=...............
2x+3y=7
y=.....................
II.
6x−2y=4
3y+x=−4
6x−2y=4
3y=....................
6x−2y=4
y=.........
III.
−6x+2y=7