Izolda: Liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 93.
Te same liczby, w podanej kolejności są pierwszym, drugim i siódmym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Oblicz a, b i c.
29 kwi 12:22
Basia:
a1=a
a2=b
a7=c
a2=a1+r=a+r
a7=a1+6r=a+6r
a
b=a+r
c=a+6r
a+a+r+a+6r=93
3a+7r=93
r=93−3a7=37*(31−a)
(a+r)2=a*(a+6r)
a2+2ar+r2=a2+6ar
trzeba podstawić z r
i rozwiązać równanie kwadratowe z niewiadomą a
rachunki są dość paskudne, ale wykonalne
29 kwi 15:38
gamoń: (a+r)2=a*(a+6r)
a skąd to się wzięło?
17 lut 00:28