predkosc
Natalia: Autobus jadacy z B wyjechał o 3 godz pozniej ale jechal z predkoscia o 3okm/h wieksza niz
autobus jadacy z A a spotkanie nastapilo w punkcie polozonym w 23 odl a do b (tzn. blizej
b niz a) a byly od siebie oddalone o 480 km/h.Oblicz z jakimi predkosciami jechaly autobusy
29 kwi 12:21
Basia:
|AB|=480
s
1 droga pierwszego
s
1=
23*480 =2*160=320
v
1 prędkość pierwszego
t
1 czas jazdy pierwszego
s
2=480−320=160
v
2=v
1+30
t
2=t
1−3
s
1=v
1*t
1
s
2=v
2*t
2
v
1*t
1=320
(v
1+30)(t
1−3)=160
v
1*t
1=320
v
1*t
1−3v
1+30t
1−90=160
v
1*t
1=320
320−3v
1+30t
1−90=160
v
1*t
1=320
−3v
1+30t
1=−70
| | 320 | |
−3v1+30* |
| +70=0 /*v1 |
| | v1 | |
−3v
12+30*320+70v
1=0
−3v
12+70v
1+9600=0
Δ itd.
29 kwi 17:31