poprosze o jak najszybszą odpowiedz z góry dzięki
asiańka: trzy końcowe wyrazy ciągu (1,x,y,15) tworzą ciąg geometryczny a trzy końcowe ciąg arytmetyczny
. Wyznacz liczby x ,y
29 kwi 11:32
proszę o pomoc: uklad rownan wcale nie taki trudny

dwa razy trzy koncowe? cos pomieszalas
29 kwi 11:41
proszę o pomoc: zgodnie z ta trescia to
y2=15x
2y=15x
29 kwi 11:44
robinka: chyba powinno być trzy początkowe wyrazu sa ciągiem geometrycznym. Tworzymy układ równań

x
2=1*y
x
2=y
29 kwi 11:48
asiańka: to jest całe rozwiązanie do tego zadania
29 kwi 11:53
robinka: trzeba rozwiązać
29 kwi 11:54
asiańka: sprawdz który z ciągów jest ciągiem arytmetycznym a) an=3n+5
b) bn=1pod kreską ułamkową n+2
29 kwi 11:56
asiańka: pomocy jestem ciemna w tym rozwiązywaniu
29 kwi 11:57
proszę o pomoc: radziłbym zajrzeć do podręcznika bo nic ci nie pomoże jak ktos za ciebie bedzie rozwiazywal
zadanie
29 kwi 11:57
robinka: x
2=y
2y=x+15
x
2=y
2x
2=x+15
x
2=y
2x
2−x−15=0
Δ=1+120=121
dalej spróbuj sama
29 kwi 11:57
proszę o pomoc: przedstawie metode :
a
n==3n+5
a
n+1=3(n+1)+5
odejmujesz a
n+1−a
n i jak wyjdzie liczba to ciag jest arytmetyczny dla kazdego n
29 kwi 12:00
asiańka: oblicz wyrazy a3, a2 ,a4 ,a8 ,a11 ciągu arytmetycznego (an) jezeli a3=−2 , a5=16 , n=4
potrzebne na jutro rano ja tego nie rozumiem POMOCY
29 kwi 12:00
asiańka: chyba doszłam tezar musze podstawić y skąd te liczby w delcie i w x
29 kwi 12:05
robinka: Δ=b
2−4ac
a=2
b=−1
c=−15
29 kwi 12:15
asieńka: dzięki za wszystko
29 kwi 15:49