;]
ale o co chodzi:D: Jeden z końców odcinka leży na paraboli y=x2 a drugi na prostej o równaniu y=2x−6. Wykaz, że
długość tego odcinka nie jest mniejsza od √5
29 kwi 11:21
Wydi: Ja zrobiłem to w ten sposób...
narysowałem wykresy obu funkcji po czym zauważyłem że najkrótszy odcinek łączący oba wykresy
zawsze jest pod kątem prostym(tj90stopni) obliczyłem długość tego odcinka i wyszło mi
√5
czyli odległość jest nie mniejsza od
√5
29 kwi 11:25
ale o co chodzi:D: no dobra

ale skad mam wziasc te punkty nalezace do tego odcinka, ktory na dodatek pada pod
katem prostym
29 kwi 11:34
m: Dowolny punkt na paraboli ma wzór A(x , x2)
Potem ze wzoru na odleglosc punktu (w tym przypadku to A) od prostej y=2x − 6 obliczasz.
Wynikeim bedzie wartos bezwzgledna z funkcji kwadrtaowej nad jakas liczba. obliczasz
wierzcholek tej funkcji i p bedzie wynikiem. tak to udowodnisz
29 kwi 12:57