oblicz nie korzystając z tablic przybliżonych wartości
Mati: oblicz nie korzystając z tablic przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych cos75 tg105
i jeśli móglbym prosić o ogólną zasadę wyznaczania
29 kwi 10:46
Svanar: w tym zadaniu chodzi o wykorzystanie wzorow redukcyjncyh:
np. cos75 = cos(45+30) a wartosci dla 30,45,60 to juz nie sa przyblizone
29 kwi 10:49
proszę o pomoc: cos75=cos(30+45)=cos30cos45−sin30sin45

mam nadzieje ze dobrze
29 kwi 10:50
Basia:
prawda tylko to nie są wzory redukcyjne, a wzory na funkcje sumy kątów
29 kwi 10:50
arti: cos75=cos(45+30)=cos30*cos45−sin30*sin45
| | tg45+tg60 | |
tg105=tg(60+45)= |
| |
| | 1−tg45*tg60 | |
to z wzorów które są w tablicach
29 kwi 10:52
Basia: dobrze
podstaw i powyliczaj
29 kwi 10:52
Svanar: sorki... nie wzory redukcyjne... tylko na sumy kątów

sorki za pomyłkę
29 kwi 10:52
Basia: drugie też dobrze
tg45=1
tg60=√3
29 kwi 10:53