.
Rina: : Narysuj romb ABCD i poprowadź w nim przekątne AC.Sprawdź czy punkty B i D są symetryczne
względem prostej AC.Zaznacz dwie pary punktów symetrycznych względem prostej AC
29 kwi 10:28
Basia:
są; musisz to po prostu bardzo porządnie narysować
29 kwi 10:33
Rina: a jak to narysować
29 kwi 10:34
crysalis: Są to dwa trójkąty równoramienne o równych ramionach i wspólnej podstawie. Więc muszą być
symetryczne
29 kwi 10:37
Basia:
nie jestem w stanie wirtualnie wytłumaczyć jak się rysuje romb;
cyrklem
narysuj dwie dowolne proste przecinające się
z punktu przecięcia A zaznacz na nich odcinki o wybranej przez siebie długości, to będą B i D
z punktów B i D zakreśl łuki o tym samym promieniu co AB=BD, ich punkt przecięcia to C
narysuj przekątne AC i BD
są prostopadłe i przecinają się w połowie
czyli B i D są symetryczne względem AC
S − punkt przecięcia przekątrnych
każde dwa punkty M,N leżące na pr.BD po dwóch stronach S i takie, że MS=NS spełniają warunki
zadania
ale nie są jedyne
wybierz sobie dowolny P, który nie należy do BD
narysuj prostą prostopadła do AC i przechodzącą przez P
punkt przecięcia oznacz przez O
na prostej prostopadłej znajdź po drugiej stronie O taki R, żeby OP=OR
P,R też będą symetryczne względem pr.AC
29 kwi 10:43