MATURA
Piotrek: Prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej
f(x)= − x
2 +6x−10. Wynika stąd że a= −1. Dlaczego
29 kwi 09:49
Artur: Prosta y=a jeśli przecina wykres funkcji kwadratowej tylko w jedym punkcie musi przechodzić
przez wierzchołek paraboli. Współrzędna Y wierzchołka to jednocześnie a.
29 kwi 10:07
crysalis: Skoro ma jeden pkt. wspólny to znaczy że wierzchołek paraboli leży na prostej. Oblicz deltę i q
czyli wartość Y wierzchołka.
29 kwi 10:10
Basia:
narysuj sobie parabolę; może być jakakolwiek z ramionami w dół, ale lepiej tę z zadania
prosta równoległa do osi OX (a taka jest prosta y=a
1) ma:
dwa punkty wspólne z parabolą ⇔ a
1<rzędnej wierzchołka paraboli
jeden punkt wspólny z parabolą ⇔ a
1=rzędnej wierzchołka paraboli
nie ma punktów wspólnych z parabolą ⇔ a
1>rzędnej wierzchołka paraboli
rzędna wierzchołka paraboli:
a=−1 b=6 c=−10
Δ=6
2−4*(−1)*(−10)=36−40=−4
| | −(−4) | | 4 | |
yw= |
| = |
| =−1 |
| | 4*(−1) | | −4 | |
stąd
a
1=−1
czyli Twoje a z zadania = −1
29 kwi 10:11
Piotrek: dzieki
29 kwi 10:14
Piotrek: a czemu nie policzyles P TYLKO Q ?
29 kwi 10:15
crysalis: Bo q to wartość Y a prosta jest równoległa do osi x−sów
29 kwi 10:18
Basia:
bo na osi OY odczytuje się rzędne
prosta y=a przecina oś OY
a rzędna wierzchołka paraboli to q
29 kwi 10:19