p
sandra: błagam pilne! dany jest równoległobok, którego obwód jest równy 50cm. Stosunek długości jego
wysokości wynosi 2:3, a stosunek miar kątów wewnętrznych jest równy 1:2. Oblicz długości boków
i wysokości tego równoległoboku?
28 kwi 23:56
wilga:
| | ha | | b | | 2 | |
P= a*ha=b*hb => |
| = |
| = |
|
|
| | hb | | a | | 3 | |
to: b=
23a
2a+2b=50 => a+b=25
a+
23a =25 => a= 15 to; b= 10
α+2α= 180
o => 3α= 180
o => α= 60
o−−− miara kąta ostrego
h
a= 5
√3
to h
b= h
a*
32= 7,5
√3
29 kwi 00:11
Basia:
2a+2b=50
a+b=25
P=
12*a*h
a
P=
12*b*h
b
a*h
a=b*h
b
a=
3b2
3b2+b=25 /*2
3b+2b=50
5b=50
b=10
a=25−b=15
αβ=
12
β=2α
α+β=180
α+2α=180
3α=180
α=60
β=120
h
a=b*sinα
| | √3 | |
ha=10*sin60 = 10* |
| =5√3 |
| | 2 | |
h
b=a*sinα
| | √3 | | 15√3 | |
hb=15*sin60=15* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 kwi 00:17
Gustlik: błagam pilne! dany jest równoległobok, którego obwód jest równy 50cm. Stosunek długości jego
wysokości wynosi 2:3, a stosunek miar kątów wewnętrznych jest równy 1:2. Oblicz długości
boków
i wysokości tego równoległoboku?
Jeżeli stosunek wysokości jest 2:3, to stosunek boków jest też równy 2:3 − obie wysokości
tworzą z bokami trójkąty podobne.
Oznaczam: a, b − boki, h
a, h
b − wysokości opuszczone odpowiednio na bok a i b
a:b=2:3 czyli a=2x, b=3x
Obwód=2a+2b=2*2x+2*3x=4x+6x=10x
czyli
10x=50 /:10
x=5
Z tego mamy boki:
a=2x=10
b=3x=15
Obliczam katy:
a:β=1:2 → β=2α
α+β=180
o
α+2α=180
o
3α=180
o /:3
α=60
o
2h
a=15
√3 /:2
3h
b=2h
a
3h
b=15
√3 /:3
h
b=5
√3
29 kwi 00:37
sandra: dziękuje
29 kwi 01:14