MATURA
Pawel: Prabola, która jest wykresem funkcji y = x2 + 2x ma prostą o równaniu y= −1
ile ma punktów wspólnych ?
28 kwi 23:22
Basia:
rozwiąż układ równań
y=x2+2x
y=−1
28 kwi 23:26
soulee: liczysz delte z
x
2 + 2x = 0
miejsca zerowe:
Δ = 4 − 0 = 4
wiadomo że jeśli miesca zerowe to −2 i 0, to wierzchołek padnie na −1
Odpowiedź: Jeden punkt wspólny
28 kwi 23:28
ja: | | −delta | | −4 | |
parabola ma wierzchołek q= |
| = |
| =−1 czyli parabola ta ma ramiona w górę i |
| | 4a | | 4 | |
wierzchołek ma współrzędna na y=−1 więc z prosta y=−1 ma dokładnie jeden punkt wspólny ,
prosta y=−1 to pozioma linia przechpdząca przez y=−1 mówiąc prosto .więc styka sie z parabolą
w wierzchołku
28 kwi 23:29
soulee: wszystkie te 3 rozwiązania są dobre, chociaż to trzecie najprostsze − nie pomyślałem o wzorze
na q
28 kwi 23:31