prawdopodobieństwo
E.: Bardzo proszę o wytłumaczenie.
Losujemy jednocześnie dwie liczby naturalne z przedziału (4;11>. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A, że suma wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą.
Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
28 kwi 23:01
Basia:
w tym przedziale masz: 5,6,7,8,9,10,11 czyli 7 liczb naturalnych
suma nieparzysta ⇔ jedna parzysta i druga nieparzysta
28 kwi 23:07
E.: a to równanie 3 po 1 * 4 po 1 to temu że w tym zbiorze są 3 liczby parzyste i 4 nieparzyste?
28 kwi 23:09
Basia:
a ile jest liczb parzystych i nieparzystych wśród 5,6,7,8,9,10,11 ?
28 kwi 23:11
E.: no tak rozumiem
| | 12 | |
a prawdopodobieństwo bedzie równe |
| ? |
| | 21 | |
28 kwi 23:13
Basia:
tak
28 kwi 23:15
E.: a jak zrobić to:
oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B że iloczyn wylosowanych liczb jest mniejszy od 42?
28 kwi 23:15
E.: mogę to zrobić tak?
że jest to iloczyn liczb 5 i 6 oraz 5 i 8
| | 2 | |
i prawdopodobieństwo jest |
| ? |
| | 21 | |
28 kwi 23:20
Basia:
przecież będą trzy takie pary
{5,6} {5,7} {5,8}
i P(B)=321=17
28 kwi 23:24
E.: no tak, przeoczyłam
28 kwi 23:25
E.: a coś takiego:
z zbioru {1,2,...,9} wylosowano bez zwracania trzy razy po jednej cyfrze i ustawiono je obok
siebie w kolejności losowania, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A że otrzymana liczba jest mniejsza od 666?
czyli |Ω|= {123,124,125,126,127,128,129
213,214,215,216,217,218,219..
trzeba tak wypisywać? czy jest łatwiejsza metoda?
39 może ?
28 kwi 23:29
E.: podpowie ktoś?
28 kwi 23:33
E.: ?
28 kwi 23:37
Basia:
losowanie jest bez zwracania czyli
|Ω|=9*8*7
xyz < 666 ⇔
x<6 i y,z dowolne lub
x=6 i y<6 i z dowolne lub
czyli mamy
5*8*7 + 1*5*7=5*7(8+1)=5*7*9
28 kwi 23:42