zad
olaaa: wszystkie miary katow szesciaokata tworza ciag arytmetyczny o roznicy 10stopni wyznacz miare
najmniejszego kata tego wielokata?
28 kwi 22:53
Basia:
suma katów sześciokąta = (6−2)*180=4*180=720
te katy to:
α,α+10,α+20,α+30,α+40,α+50
ich suma daje 720
ułóż i rozwiąż równanie
28 kwi 23:00
olaaa: jakos mi nie wychodzi
28 kwi 23:07
Basia:
jak się nie próbuje, to nie wychodzi
zapisz sumę katów, które Ci wypisałam i przyrównaj do 720
napisz jak to robisz i jaki masz wynik
28 kwi 23:10
rownanie: sie probuje
28 kwi 23:16
olaaa: Tak juz mi wyszło
28 kwi 23:17
olaaa: 95 stopni
28 kwi 23:18
Basia:
to niech się napisze jak się próbuje
28 kwi 23:18
olaaa: 6a+150=720 6a=720−150 a=95
28 kwi 23:19
Basia:
dobrze, tak ma być
28 kwi 23:20