ciąg geometryczny
:): Piąty wyraz malejącego ciągu geometrycznego jest odwrotnością wyrazu pierwszego, a czwarty jest
sześć razy mniejszy od iloczynu drugiego i trzeciego wyrazu. Oblicz trzeci wyraz tego ciągu.
proszę o pomoc
28 kwi 22:48
:): pomoże ktoś?
28 kwi 22:56
wilga:
1
a5=
a1
1
a1*q4=
..... /*a1
a1
a12*q4= 1=> (a1*q2)2=1 => (a3)2=1 => a3= 1 lub a3= −1
ciąg ma być malejący
z warunku: 6a4= a2*a3
6a1*q3= a1*q*a1*q2 /: a1*q3
a1=6 to: a3= a1*q2= 6q2
6q2= 1 lub 6q2= −1 −−− sprzeczność
zatem
odp: a3= 1