Oblicz pole trójkąta jeśli suma długości pozostałych boków jest równa 7cm.
qwerty: Jeden z boków trójkąta wpisanego w okrąg jest średnicą tego okręgu i ma długość 5cm.
Oblicz pole trójkąta jeśli suma długości pozostałych boków jest równa 7cm.
28 kwi 22:44
Basia:
kąt oparty na średnicy (a właściwie na półokręgu) jest katem prostym czyli masz trójkąt
prostokątny, w którym przeciwprostokątna c=5
a+b=7
b=7−a
skorzystaj z tw.Pitagorasa
a2+b2=c2
podstaw b=7−a c=5
i wylicz a
28 kwi 23:49
qwery: A jak obliczyć pole?
30 kwi 14:01
qwerty: odświeżam
2 maj 10:30
asd: P=12*a*h
czyli mozna obliczyc jako P=12*a*b
2 maj 10:42
asd: a2+(7−a)2=52
a2+49−14a+a2=25
2a2−14a+24=0
2(22−7a+12)=0
Δ=49−48
√Δ=1
a1=3
a2=4
wiec a=3 v a=4
b=4 v b=3, na jedno wychodzi
P=12*a*b
P=12*3*4
P=6
2 maj 10:47