.
matematyczne_zero: 1.Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
2.Oblicz pole trójkąta równoramiennego ABC, w którym AB = 24 i AC = BC =13.
3.W trójkącie prostokątnym, w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4, jeden z kątów
ostrych ma miarę α. Oblicz sinα ⋅cosα.
4.Wyznacz równanie okręgu o środku S = (3,− 5) przechodzącego przez początek układu
wspolrzędnych.
5.Ciąg (an ) jest określony wzorem ( 3)n (9 2 ) dla 1.
an = − ⋅ − n n ≥ Wynika stąd, że
A. a3 = −81 B. a3 = −27 C. a3 = 0 D. a3 > 0
6. Środek S okręgu o równaniu x2 + y2 + 4x − 6y − 221 = 0 ma współrzędne
A. S = (−2,3) B. S = (2,−3) C. S = (−4,6) D. S = (4,−6)
Prosze o krótkie wytlumaczenie...:(
28 kwi 22:23
Justyna:

Dobra to jest do drugiego. wyliczasz z tweirdzenia pitagorasa wysokośc (h)
h
2= 13
2− 12
2
h
2= 169−144
h
2= 25
h=5
jak masz wysokośc to wyliczasz pole wg wzoru
P= 1/2ah
P= 1/2* 24* 5
P= 60
28 kwi 22:37
Justyna:

x
2= 16+4=20
x= 2
√5
y wyliczasz tak samo i tez ci wyjdzie 2
√5
więc teraz liczysz
I ewentualność
sinα= 2/2
√5
sinα=
√5/5
cosα= 4/2
√5
cosα= 2
√5/5
II ewentualność
sinα
1=
√5/5
cosα
1=2
√5/5
nie wiem co tam masz wyliczyc ale jesli pomnozyc no to juz chyba proste bedzie. w tym zadaniu
najwazniejsze bylo zeby wpasc na to zeby wyliczyc 3 bok
28 kwi 22:46