matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
MATURA
Pawel:
Po dwukrotnej obniżce ceny za każdym razem o 4 % buty kosztowały 230, 40 zl. Ich cena początkowa to:
?
28 kwi 22:23
Gustlik:
Robisz "od tyłu" proporcjami: Druga obniżka: 96% − 230 zł 100% − x zł
230*100%
x=
=239,58 zł − to cena przed drugą obniżką,
96%
Pierwsza obniżka: 96% − 239,58 zł 100% − x zł
239,58*100%
x=
=249,56 zł − to cena przed pierwszą obniżką, a więc cena początkowa.
96%
28 kwi 22:38