trójkąty
kasieńka:):

Proszę o pomoc


(((( Nie radzę sobię:(:(( pomóżcie:(
Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym długoś AC=BC. Odcinek AD dzieli
trójkat ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób że długość AB=AD=CD. Oblicz miary
kątów trójkąta ABC.
Jak to zrobić?:(
28 kwi 21:13
zzz:
28 kwi 21:15
ola: kąt ACB=α
kąt CAD=α bo ΔADC równoramienny
kąt ADC =180−2α bo suma kątów w trójkącie =180
kąt ADB= 180−(180−2α)=2α
kąt ABD=2α bo ΔABD równoramienny
kąt CAB=2α bo ΔABC równoramienny
czyli 5α=180
28 kwi 21:21
ja:

poniewaz TROJKAt jest równoramienny to kąty przy A I B sa takie same α a przy C oznaczam
β.dalej trojkat BAD JEST rownoramienny więc przy D będzie też α układ rownan teraz dla
duzego trojkata ABC mamy 2α+β=180 i dla trojkata BAD MAMY 2α+α−β=180

rozwiazać
28 kwi 21:30
driver:

α+γ=β, δ+β=180
0, 2β+γ=180
0, 2α+δ=180
0, α+2β=180
0
2β+γ=180
0 i 2β+α=180
0 ⇒γ=α , 2α=β , 5α=180
0⇒α=36
0, β=......
28 kwi 21:31
kasieńka:): Dziękuję bardzo

Udało mi się samej to wymyślić

Ale bardzo dziękuję za kłopot
28 kwi 21:37