ciag arytmetyczny i geometryczny
ciag geometryczny pomocy:-(: 1. wyznacz ciag geometryczny an czyli a1 oraz iloraz q wiedzac ze:
a1+a4=1302 i a2+a3=252
2.oblicz pole prostokata o obwodzie 140cm wiedzac, ze dlugosci jego bokow oraz przekatnej
tworza ciag arytmetyczny
3.jaka liczbe nalezy dodac do karzdej z liczb:1, 11, 111 aby powstale sumy utorzyly ciag
geometyczny
28 kwi 21:03
ola: zadanie3
1+x,11+x,111+x
a2a1 = a3a2
11+x1+x=111+x11+x
28 kwi 21:09
Gustlik: Rozwiązujesz układ równan:
{ a1+a4=1302
{ a2+a3=252
{ a
1+a
1q
3=1302
{ a
1q+a
1q
2=252
{ a
1(1+q
3)=1302
{ a
1(q+q
2)=252
Dzielisz stronami pierwsze równanie przez drugie, otrzymasz równanie z jedną niewiadomą q, a
1
się skróci:
Rozwiąż to równanie, wyznacz q, wstaw potem obliczone q do któregoś z równań, wyjdzie Ci a
1.
28 kwi 22:48