! Uczą teraz tymi drzewkami, a to
wcale nie jest najprostsza metoda. Kombinatoryka jest podstawą rachunku prawdopodobieństwa, a
nie drzewa.
Najszybciej tak:
|Ω|=W63=63=216
(W − wariacje z powtórzeniami 3−elementowe z 6, bo wynikami rzutów są 3 elementowe ciągi liczb,
a każdy element (liczba) może przyjąć wynik od 1 do 6, ma znaczenie kolejność, dlatego
wariacje i wyniki rzutów mogą się powtarzać − dlatego z powtórzeniami, mogą wypaść np. trzy
jedynki)
Ustalam A' − zdarzenie przeciwne do danego (dopełnienie), aby nie trzeba było analizować trzech
przypadków (jedna "6", dwie "6", trzy "6"), tylko JEDEN − czyli nie wypadła "6" i liczę jego
prawdopodobieństwo.
A' − nie wypadła "6"
|A'|=W53=53=125 (bo 3 rzuty i mają być wyniki od 1 do 5)
| 125 | ||
P(A')= | ||
| 216 |
| 125 | 91 | |||
P(A)=1−P(A')=1− | = | |||
| 216 | 216 |
| 91 | ||
P(A)= | ||
| 216 |