pomuzcie
emli: oblicz pole prostokata o obwodzie 140cm, wiedzac , ze dlugosc jego bokow oraz przekatnej tworza
ciag geometryczny.
28 kwi 20:46
Basia:
na pewno geometryczny ?
to jest do policzenia, ale dość koszmarne rachunki trzeba wykonać i wynik też koszmarny
28 kwi 22:15
emil: arytmetyczny sorki
28 kwi 22:27
crysalis: 30,40, przekątna 50, taki ciąg tworzy "złoty trójką" 3,4,5,i jego wielokrotności
28 kwi 22:33
emil: jak to obliczyc musz miec wszystkie obliczenia
28 kwi 22:35
Basia:
crysalis 30+40+50≠140
niech a oznacza dłuższą przyprostokątną
wtedy
a−r,a,a+r boki trójkąta
a−r+a+a+r=140
3a=140
a=
1403
(a−r)
2+a
2=(a+r)
2
a
2−2ar+r
2+a
2=a
2+2ar+r
2
−2ar−2ar = −a
2
4ar=a
2
| | a2 | | a | | 140 | | 120 | |
r= |
| = |
| = |
| = |
| =20 |
| | 4a | | 4 | | 12 | | 6 | |
a−r=
1403−20 =
140−603=
803
a=
1403
a+r=
1403+20=
140+603=
2003
P=
12*
803*
1403
28 kwi 22:55
28 kwi 22:56
crysalis: 2*30+2*40=140 prostokąt!
28 kwi 22:58
Basia:
Sorry crysalis to ja nie doczytałam. Myślałam o obwodzie trójkąta.
29 kwi 00:20