zad
olaaa: | | cos3−cosα | |
udowodnij tożsamość trygonometryczna |
| =tgα |
| | sin3−sinα | |
28 kwi 20:45
Svanar:
L= cosα(cos2α−1)sinα(sin2−1)
nie umie tu ulamkow widocznei pisac, wiec rozpisze licznik i mianowik:
Licznik: cosα(cos2α − 1) = cosα(1−sin2α−1) = −cosαsin2α
Mianownik: sinα(sin2α−1) = sinα(1−cos2α−1) = −sinαcos2α
postawiamy:
L = −cosαsin2α−sinαcos2α = sinαcosα = tgα = P
wykazane
28 kwi 20:51
wilga:
załozenie: sin
3a−sina≠0 <=> sina( sin
2a−1)≠0 i cos a≠0
sina≠0 , sina≠1, sina ≠ −1
| | cosa( cos2a−1) | | cosa(1−sin2a−1) | |
L= |
| = |
| =
|
| | sina(sin2a−1) | | sina(1−cos2a−1) | |
| | cosa*(−sin2a) | | sina | |
= |
| = |
| = tga
|
| | sina*(−cos2a) | | cosa | |
L=P
28 kwi 20:57
Svanar: jak wy takie ladne ułamki tutaj piszecie ? :s
28 kwi 20:59
olaaa: faktycznie troche nie wyraznie widac ale jakos sobie poradziłam dzieki
28 kwi 20:59
olaaa:
28 kwi 21:01
wilga:
Svanar
po lewej stronie masz instrukcję w zakładce ...... "kliknij po wiecej przykładów"
28 kwi 21:22