Oblicz obwód trójkata
MM: W trójkąt prostokątny równoramienny wpisano dwa okręgi styczne zewnętrznie do siebie, każdy o
promieniu 1cm. Oblicz obwód tego trójkata.
28 kwi 20:38
Basia:

y
2+y
2=2
2
2y
2=4
y
2=2
y=
√2
a=b =x+1+
√2
c=2x+2
a
2+b
2=c
2
2(x+1+
√2)
2=(2x+2)
2
2*(x
2+1+2+2x+2
√2x+2
√2)=4x
2+8x+4
−2x
2+x(−4+4
√2)+2+4
√2=0
Δ=(−4+4
√2)
2−4*(−2)(2+4
√2)=
16−32
√2+32+16+32
√2=64
√Δ=8
x
1=
4−4√2−8−4=
−4−4√2−4=1+
√2
x
2=
4−4√2+8−4=
12−4√2−4=−3+
√2<0 odpada
x=1+
√2
y=
√2
a=b=1+
√2+
√2+1 = 2+2
√2
c=2x+2=2+2
√2+2= 3+2
√2
obwód już sobie sam policzysz
28 kwi 22:38