fgtdrtgyt
rozszerzone: partię 100 sztuk towaru poddaje się losowej kontroli. Warunkiem odrzucenia tej partii jest
znalezienie co najmniej jednej sztuki wadliwej, podczas trzech kolejnych losowań bez
zwracania. Jakie jest prawdopodob. odrzucenia partii zawierającej 5% sztuk wadliwych?
odp. około 0,144
28 kwi 20:35
wilga:
5%ze 100 = 5 szt, wadliwe, to 95 szt. dobre
| | | | 97!*98*99*100 | |
|Ω|= | = |
| = 98*33*50
|
| | | 3!*97! | |
A −− co najmniej jedna wadliwa ( odrzucenie partii)
zdarzenie przeciwne do A
A
' −− wszystkie dobre
| | | | 92!*93*94*95 | |
|A'|= | = |
| = 31*47*95
|
| | | 3!*92! | |
| | 138415 | |
P(A)= 1−P(A')= 1− |
| ≈1−0,856 ≈0,144
|
| | 161 700 | |
28 kwi 20:47