a i b oznaczyc na zbiorze, c rozwiązaniem równania są liczby: ble ble ;)
kasik:
a)
|x−2|<5
b)
|2−x|>3
c)
|x+3|=8
28 kwi 20:22
kalafiorowa:

a) |x−2|<5
x−2<5 ∨ x−2>−5
x<7 ∨ x>−3
x ∊ (−3,7)
analogicznie kolejne przyklady
28 kwi 20:26
Kejt:
a)x−2<5 v x−2>5
b) 2−x>3 v 2−x<3
c)x+3=8 v x+3=−8
28 kwi 20:27
Kejt: ups. gafa.
x−2>−5*
2−x<−3*
28 kwi 20:28
rozszerzone:

a) x−2<5 i x−2>−5
x<7 i x>−3
b) 2−x>3 v 2−x<−3
x<−1 V x>5
c)x=5 v x=−11
28 kwi 20:29
kasik: dziękuję pięknie, tylko kalafiorowa: czemu znak jest zmieniony w tym miejscu: x−2>−5 ∨ x>−3 ?
28 kwi 20:52
kalafiorowa:
bo tak rozpisujemy zawsze moduł

mozesz napisac tak samo:
x−2<5 ∨ −(x−2)<5
28 kwi 20:58
kasik: A jednak nie taka straszna ta wartość bezwzględna

Dzięki raz jeszcze.
28 kwi 21:11