zad
matthew:

Czesc,
mam takie zadanie:
Oblicz pole przekroju szescianu o krawedzi 5 plaszczyzna zawierajaca przekatna podstawy i
nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60
o.
nie wiem co robie zle, poniewaz odpowiedz do tego zadania, to: P = (
√6 +
√3 −
√2)
bardzo prosze o sprawdzenie

Zrobilem tak:
d = a
√2
d = 5
√2
b = 2x
α = 60
o
β = 30
o
obliczam y i x:
x = c − y
| | 5√2 | | 5√3 | | 15√2 − 10√3 | |
x = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
obliczan h:
Pole:
| | | | 10√3 | | 30√2 − 10√3 | | 5√3 | |
P = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 150√6 − 150 | |
= |
| = 50√6 − 50 = 50(√6 − 1) |
| | 3 | |
28 kwi 20:21
matthew: ponawiam
28 kwi 21:31
matthew: prosze o pomoc.... poraz kolejny sprawdzalem rachunki, ale w dalszym ciagu nie wiem, gdzie
popelnilem blad....
28 kwi 23:11
Jakub: Prześledziłem rozwiązanie od początku i dopiero na końcu zrobiłeś mały błąd. W drugim wierszu
od końca masz iloczyn ułamków. Wynik powinien zawierać 9 w mianowniku, a nie tak jak dałeś 3.
To jest jednak tylko drobna pomyłka
Zobacz też zadanie na stronie
692. To jest w zasadzie to samo zadanie. Wstaw do wyniku a=5
i otrzymasz swój wynik (po poprawieniu pomyłki).
29 kwi 00:59
matthew: Rzeczywiscie wychodzi ten sam wynik....
ale w podreczniku odpowiedzia do tego zadnia jest: P = (√6 + √3 − √2)
najwyrazniej musieli podac bledna odpowiedz....
ok. dzieki
29 kwi 12:17