pan kowalski
alucha: pan kowalski otrzymuje stałe wynagrodzenie miesięczne oraz dodatkowo wynagrodzenie za
nadgodziny. Za każdą godzinę nadliczbową otrzymuje o 50% więcej niż za godzinę etatową.
Wmarcu
miał 20 nadgodzin i otrzymał 1690 zł, w kwietniu zaś 16 nadgodzin i otrzymał 1636 zł
a)oblicz:
1)wysokość stałego wynagrodzenia miesięcznego
2)stawkę za godzinę etatową
3)stawkę za godzinę nadliczbową
b)napisz wzór opisujący wynagrodzenie miesięczne pana Kowalskiego w zależności od liczby
nadgodzin
28 kwi 19:23
Basia:
x − stałe wynagrodzenie etatowe
y − stawka za godzinę nadliczbową
x+20*y=1690
x+16*y=1636
po rozwiązaniu tego układu równań masz odpowiedź do (1)
x i do (3)
y
z − stawka za godzinę etatową
y=1,5z=
32z
f(n) = x+n*y
n − liczba godzin nadliczbowych
po wstawieniu wyliczonych x,y będziesz mieć wzór funkcji
29 kwi 00:30
Szczepan: 3/2
16 lis 21:16