Logarytmy
Xter: Witam ,
mam taki jedno zadanko z logarytmow
xlog10 x = 10
jak to ruszyc?
28 kwi 19:18
blabla: x −sy ci sie skracaja wiec zostaje ci log10
28 kwi 19:24
Xter: Niby czemu maja mi sie skrocic? podstawa logarytmu to 10, nie x.
28 kwi 19:27
Gustlik: xlog10 x = 10 /log10() Dziedzina: x>0
log10(xlog10 x) = log1010
log10x*log10x = 1 (logaxk=k*logax)
(log10x)2=1
log10x = 1 lub log10x = −1
x=10 lub x = 0,1 = oba rozwiązania €D.
28 kwi 22:55
Nikka: a w dziedzinie nie powinno być jeszcze x≠1 ?
28 kwi 22:58
Basia:
nie, x nie jest podstawą logarytmu; podstawa logarytmu ≠1
liczba logarytmowana może =1
do potęgi też można 1 podnosić
28 kwi 23:04