wielomiany
Julek: Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = x2 − 3x + 2 jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez
dwumian (x − 1) otrzymamy resztę 5.
P(x) = (x−1)(x−2)
28 kwi 19:05
Julek: up
28 kwi 19:51
Julek:
nikt nie potrafi ?
28 kwi 20:45
Julek:
proszę o pomoc
28 kwi 22:10
Julek:
Eta,
Bogdan,
Basia,
Godzio 
Bardzo proszę o pomoc! Już za 6 dni matura
28 kwi 22:26
Godzio: pomoge
28 kwi 22:38
Godzio:
W(2) = 0
W(x) = Q(x)(x−1)(x−2) + ax +b
W(x) = H(x)(x−1) + 5 => W(1) = 5
układ równań
W(2) = 0
W(1) = 5
W(2) = Q(2)(2−1)(2−2) + 2a + b = 0
W(1) = H(1)(1−1)(1−2) + a + b = 5
2a + b = 0
a + b = 5 −
−−−−−−−−−−−−−−
a = −5
b = 10
R(x) = −5x + 10
28 kwi 22:41
Julek:
Dziękuje Ci prześlicznie
28 kwi 23:05