swpw
sandra: pomocy! punkty A=(−3,−1) i B=(3,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. wyznacz współrzędne punktu C,
wiedząc że wysokości tego trójkąta przecinają się w punkcie w=(1,1)
28 kwi 18:54
Rumpfy: liczymy odcinek AB →
5 = 3a + b
−1 = −3a + b
b = 5 − 3a
−1 = −3a + 5 −3a
−6 = −6a
a = 1
b= 2
Prosta AB → y = x +2
prosta prostopadla przechodzaca przez punkt (1, 1) jest wysokoscia trojkata spuszczona z
wierzcholka C
1 = −1 +b
b = 2
y = −x + 2
zauwazamy, ze prosta H przecina odcinek AB w polowie, wyniaka z tego, ze trojkat jest
rownoramienny
odcinek laczacy srodek odcinka AB z punktem przeciecia sie wysokosci = √2 zatem wysokosc jest
rowna 3√2
29 kwi 16:26