matematykaszkolna.pl
zad olaaa: hejka zadanko z funkcjiemotka naszkicuj wykres funkcji kwad. wiedzac ze funkcja rosnie w przedziale <−2,+) maleje w przedziale <−2 ,+) zbiorem wartosci tej funkcji jest przedział (−,4) zas do jej wykresu należy A(−1<1). nie musi byc rysunek, wystarczy ze ktos mi zapisze obliczenia albo od czego zaczac.
28 kwi 18:36
olaaa: poprawka rosnie w przedziale (−,−2>
28 kwi 18:39
olaaa: punkta A (−1,1)* poprawka wyzej zbior wartosci funkcji wskazuje na to ze a <o wiec q=4 a co mi daje do zapisu w ktorych przedziałach funkcja rosnie a w ktorych maleje?
28 kwi 18:46
arti: no to juz masz że wieczhołek funkcji jest w punkcie (−2;4) i funkcja przecina punkt (−1;1). jesli chcesz dokladnie narysowac to musisz jeszcze obliczyc miejsca zerowe
28 kwi 18:48
olaaa: no tak. to tego co udało sie nam ustalic te dwa punkty p i q to moge to zapisac w postaci funkcji kanonicznej a z tego na ogolna i potem miejsca zerowe? czy mozna to jakos szybciej obliczyc
28 kwi 18:51
arti:
 −b 
−2=

2a 
 b2−4ac 
4=−

4a 
1=a−b+c jak rozwiazesz taki uklad to bedziesz miala wzór funkcji a potem aby znalesc miejsca zerowe
28 kwi 18:52
arti: nie no szybciej juz chyba nie mozna xd
28 kwi 18:54
olaaa: ok dzieki emotka
28 kwi 18:55
olaaa: ale wiesz nie bardzo wiem skad wzioł ci sie te liczby i ten wzór ( to chyba na wx tak?)
28 kwi 18:56
arti: to jest z wzoru na 'p' i na 'q' a trzeci to do wzoru ogolnego funkcji kwadratowej podstawilem punkt A=(−1;1) ale twój sposób jest łatwiejszy
28 kwi 18:58
olaaa:
28 kwi 19:00