zad
olaaa: hejka zadanko z funkcji

naszkicuj wykres funkcji kwad. wiedzac ze funkcja rosnie w przedziale
<−2,+
∞) maleje w przedziale <−2 ,+
∞) zbiorem wartosci tej funkcji jest przedział (−
∞,4) zas do
jej wykresu należy A(−1<1). nie musi byc rysunek, wystarczy ze ktos mi zapisze obliczenia
albo od czego zaczac.
28 kwi 18:36
olaaa: poprawka rosnie w przedziale (−∞,−2>
28 kwi 18:39
olaaa: punkta A (−1,1)* poprawka wyzej zbior wartosci funkcji wskazuje na to ze a <o wiec q=4
a co mi daje do zapisu w ktorych przedziałach funkcja rosnie a w ktorych maleje?
28 kwi 18:46
arti: no to juz masz że wieczhołek funkcji jest w punkcie (−2;4) i funkcja przecina punkt (−1;1).
jesli chcesz dokladnie narysowac to musisz jeszcze obliczyc miejsca zerowe
28 kwi 18:48
olaaa: no tak. to tego co udało sie nam ustalic te dwa punkty p i q to moge to zapisac w postaci
funkcji kanonicznej a z tego na ogolna i potem miejsca zerowe? czy mozna to jakos szybciej
obliczyc
28 kwi 18:51
arti: 1=a−b+c
jak rozwiazesz taki uklad to bedziesz miala wzór funkcji a potem aby znalesc miejsca zerowe
28 kwi 18:52
arti: nie no szybciej juz chyba nie mozna xd
28 kwi 18:54
olaaa: ok dzieki
28 kwi 18:55
olaaa: ale wiesz nie bardzo wiem skad wzioł ci sie te liczby i ten wzór ( to chyba na wx tak?)
28 kwi 18:56
arti: to jest z wzoru na 'p' i na 'q' a trzeci to do wzoru ogolnego funkcji kwadratowej podstawilem
punkt A=(−1;1) ale twój sposób jest łatwiejszy
28 kwi 18:58
olaaa:
28 kwi 19:00