proszę o pomoc w ciągach matematycznych
krzychu_1991: Zadania:
1. Dla jakiego x liczby 5,x,20 tworzą ciąg geometryczny?
2. Wyznacz x i y tak, aby liczby 4,x,12 tworzyły ciąg arytmetyczny, zaś liczby x,12,y − ciag
geometryczny.
3. Wpłacamy 9000zł na lokatę półroczną o oprocentowaniu rocznym 6%. Jaką kwotę otrzymamy po 3
latach?
28 kwi 17:54
BEZMÓZG: 1. dla x=10 lub x=−10
28 kwi 18:01
28 kwi 18:03
BEZMÓZG: x
2 = 100
x=10 lub x=−10
28 kwi 18:04
Iwona: 1. x5=20x
zatem x2=100
x=−10 lub x=10
2. aby 4,x,12 tworzyly ciag arytmetyczny to x−4=12−x, czyli 2x=16, czyli x=8
zas x,12,y tworza ciag geometryczny gdy 12x=y12, czyli 128=y12, czyli y=18
3. 3% − oprocentowanie polroczne
9000zł*0,03=270 zl − odsetki po pol roku
9270*0,03=278,10 − odsetki po roku
9548,1*0,03=286,44 − odsetki po 1,5 roku
itd do trzech lat
28 kwi 18:09