e
gosia: Wykres funkcji kwadratowej f (x) = 3(x +1)2 − 4 nie ma punktów wspólnych z prostą
o równaniu
A. y = 1 B. y = −1 C. y = −3 D. y = −5
28 kwi 17:53
wiktor: f(x)=3(x2+2x+1)−4
f(x)=3x2+6x+3−4
f(x)=3x2+6x−1
28 kwi 18:30
arti: D
28 kwi 18:32
wiktor: 3x2+6x−1=0
Δ=36+12=48
√Δ=4√3
28 kwi 18:33
Jack: nie ma potrzeby zamieniać na postać ogólną. Z kanonicznej odczytujemy wierzchołek, ze
współczynnika "a" kierunek ramion. Na tej podstawie okreslamy jaką wartość ma "prosta pozioma"
położona najniżej (albo najwyjżej − ale nie w tym przypadku) tak, aby cięła naszą funkcję. Tą
wartością "graniczną" jest "q" z postaci kanonicznej.
28 kwi 18:35
Wydi:
28 kwi 18:38