Obliczyc pole
arti:

w kwadracie ABCD o boku długości 1 punkt K jest środkiem boku DC. Oblicz pole czworokąta APKD.
28 kwi 17:25
crysalis: PC=1/4AC KC=1/2DC kątDCA =450 Oblicz pole KCP odejmij je od powierzchni połowy kwadratu i
zostanie pole czworokąta APKD
28 kwi 17:38
:): Pole czworokata APKD to na pewno Roznica pola kwartatu i Pola trojkata ABC oraz PCK
| | 1 | | 1 | |
POle trojkata ABC to |
| , a trojkata BCK to |
| tylko co z tym PCK |
| | 2 | | 4 | |
28 kwi 17:40
arti: crysalis a po czym stwierdzasz ze PC=1/4AC ?
28 kwi 17:42
crysalis: pospieszyłem się PC=1/3 AC
28 kwi 17:54
arti: dobra ale ciagle nie wiem skad to wziales
28 kwi 17:56
crysalis: taka zasada w kwadracie

dowód jest pokręcony
28 kwi 18:02
arti: aha xd no to z takim zadaniem bym poległ na maturze
28 kwi 18:04