matematykaszkolna.pl
help! Wydi: Wykaż że jeżeli liczby całkowite x,y,z spełniają równanie x2+y2+z2=2010 to co najwyżej jedna z liczb dzieli się przez 4.
28 kwi 16:16
Godzio: co najwyżej jedna z liczb − tzn. że albo jedna się dzieli przez 4 albo żadna. Wystarczy pokazać że jeżeli 3 są podzielne przez 4 to zachodzi sprzeczność i na tej samej zasadzie 2 jak pokarzesz że te 2 przypadki są sprzecznością udowodnisz to co masz wykazać emotka
28 kwi 16:29
Wydi: Rozumiem o co Ci chodzi ale jak to zapisać liczbowo?emotka
28 kwi 16:57
Jack: kwadrat liczby nieparzystej daje liczbę nieparzystą. Potem suma dwóch takich kwadrótów daje liczbę parzystą, a suma trzech nieparzystych daje liczbę nieparzystą. A my mamy sumę parzystą. Stąd przynajmniej jedna musi być parzysta. Ale stąd wynika że musi być kwadratem innej liczby parzystej, czyli musi być podzielna przez 4 (22).
28 kwi 17:11
Jack: (podobne rozumowanie przeprowadź dla jednej parzystej oraz dwóch parzystych)
28 kwi 17:13
Wydi: kwadrat liczby parzystej daje parzysta, kwadrat liczby nieparzystej daje nieparzysta, ich suma daje liczbę nieparzysta, kwadrat liczby nieparzystej daje nieparzysta i nieparzysta + nieparzysta=parzystaemotka np. 22+32+52=4+9+25=13+25=38emotka
28 kwi 17:32
Jack: gdyby wszystkie się dzileiły przez 4 wówczas można by wyciagnąć 4 przed nawias... To by znaczyło, że 2010 jest podzielne przez 4 (a nie jest). Itd.
28 kwi 17:32
Jack: gdyby dwie były parzyste i jedna nieparzysta, wówczas mamy sumę kwadratów takich liczb nieparzystą.
28 kwi 17:35
Wydi: jaki z tego powinienem wyciągnąć wniosek zawsze mam problem ze słownym argumentowaniem, bardziej do mnie trafiają liczby bądź litery
28 kwi 17:38
Jack: gdyby wszystkie były parzyste wówczas suma kwadratów musiałby dzielić się przez 4 (a się nie dzieli). Więc nie x,y,z nie mogą być jednocześnie parzyste. gdyby dwie były parzyste i jedna nieparzysta, wówczas mamy sumę kwadratów takich liczb nieparzystą. Więc znów taka sytuacja jest nie do przyjęcia. Stąd już wynika, że nie więcej niż jedna jest parzysta. emotka
28 kwi 17:45
arti: nie łapie. bo załóżmy że te liczby to 6,5,3. Tylko jedna jest parzysta ale żadna z nich nie dzieli sie przez 4.
28 kwi 17:48
Wydi: Zakładam że takie zadanie trafia się na maturze za 4pkt(tak jest też napisane przy zadaniu). Ile bym dostał pkt za zrobienie zadania słownie(Twój ostatni post Jack), chodzi mi o to że do końca nie jestem pewien czy mogliby mi zaliczyć zadanie zrobione słownieemotka
28 kwi 17:51
Jack: nie startuje w zawodach − po prostu przedstawiam ideę. Ale nie dość trudno ją chyba przelać na zapis (chybaemotka )... arti, jeśli jedna jest parzysta nie ma czego dowodzić... Twierdzenie mówi, że jest x,y,z ∊Z wówczas CO NAJWYŻEJ JEDNA jest parzysta. Zatem zadanie jakie przed nami podstawiono, to pokazanie, że jeśli dwie lub trzy są parzyste, to równość nie może zajść. I to wystarczy pokazać.
28 kwi 18:18
arti: aa dobra juz załapałem nie zwrociłem uwagi na słowa 'co najwyżej' i myslałem ze jedna MUSI byc podzielna przez 4
28 kwi 18:22
Jack: ok emotka
28 kwi 18:23
Wydi: Ja tak średnioemotka ale damy rade
28 kwi 18:26
Jack: przeanalizuj treść twierdzenia. I odpowiedz sobie na pytanie o czym ono mówi: czyli jakie sytuacje zaprzeczałyby mu (je musimy sprawdzić i dowieść, że niemożliwe jest aby zachodziły)
28 kwi 18:30
Wydi: W sensie że tak jakby zadanie zrobić od tyłu... myślę że jak chwilę logicznie pomyśle to będzie dobrze.
28 kwi 18:34