help!
Wydi: Wykaż że jeżeli liczby całkowite x,y,z spełniają równanie x2+y2+z2=2010 to co najwyżej jedna
z liczb dzieli się przez 4.
28 kwi 16:16
Godzio:
co najwyżej jedna z liczb − tzn. że albo jedna się dzieli przez 4 albo żadna.
Wystarczy pokazać że jeżeli 3 są podzielne przez 4 to zachodzi sprzeczność i na tej samej
zasadzie 2
jak pokarzesz że te 2 przypadki są sprzecznością udowodnisz to co masz wykazać
28 kwi 16:29
Wydi: Rozumiem o co Ci chodzi ale jak to zapisać liczbowo?
28 kwi 16:57
Jack: kwadrat liczby nieparzystej daje liczbę nieparzystą. Potem suma dwóch takich kwadrótów daje
liczbę parzystą, a suma trzech nieparzystych daje liczbę nieparzystą. A my mamy sumę parzystą.
Stąd przynajmniej jedna musi być parzysta. Ale stąd wynika że musi być kwadratem innej liczby
parzystej, czyli musi być podzielna przez 4 (22).
28 kwi 17:11
Jack: (podobne rozumowanie przeprowadź dla jednej parzystej oraz dwóch parzystych)
28 kwi 17:13
Wydi: kwadrat liczby parzystej daje parzysta, kwadrat liczby nieparzystej daje nieparzysta, ich suma
daje liczbę nieparzysta, kwadrat liczby nieparzystej daje nieparzysta i nieparzysta +
nieparzysta=parzysta

np. 2
2+3
2+5
2=4+9+25=13+25=38
28 kwi 17:32
Jack: gdyby wszystkie się dzileiły przez 4 wówczas można by wyciagnąć 4 przed nawias... To by
znaczyło, że 2010 jest podzielne przez 4 (a nie jest). Itd.
28 kwi 17:32
Jack: gdyby dwie były parzyste i jedna nieparzysta, wówczas mamy sumę kwadratów takich liczb
nieparzystą.
28 kwi 17:35
Wydi: jaki z tego powinienem wyciągnąć wniosek

zawsze mam problem ze słownym argumentowaniem,
bardziej do mnie trafiają liczby bądź litery
28 kwi 17:38
Jack: gdyby wszystkie były parzyste wówczas suma kwadratów musiałby dzielić się przez 4 (a się nie
dzieli). Więc nie x,y,z nie mogą być jednocześnie parzyste.
gdyby dwie były parzyste i jedna nieparzysta, wówczas mamy sumę kwadratów takich liczb
nieparzystą. Więc znów taka sytuacja jest nie do przyjęcia.
Stąd już wynika, że nie więcej niż jedna jest parzysta.
28 kwi 17:45
arti: nie łapie. bo załóżmy że te liczby to 6,5,3. Tylko jedna jest parzysta ale żadna z nich nie
dzieli sie przez 4.
28 kwi 17:48
Wydi: Zakładam że takie zadanie trafia się na maturze za 4pkt(tak jest też napisane przy zadaniu).
Ile bym dostał pkt za zrobienie zadania słownie(Twój ostatni post Jack), chodzi mi o to że do
końca nie jestem pewien czy mogliby mi zaliczyć zadanie zrobione słownie
28 kwi 17:51
Jack: nie startuje w zawodach − po prostu przedstawiam ideę. Ale nie dość trudno ją chyba przelać na
zapis (chyba

)...
arti, jeśli jedna jest parzysta nie ma czego dowodzić... Twierdzenie mówi, że jest x,y,z
∊Z wówczas CO NAJWYŻEJ JEDNA jest parzysta. Zatem zadanie jakie przed nami podstawiono, to
pokazanie, że jeśli dwie lub trzy są parzyste, to równość nie może zajść. I to wystarczy
pokazać.
28 kwi 18:18
arti: aa dobra juz załapałem

nie zwrociłem uwagi na słowa 'co najwyżej' i myslałem ze jedna MUSI
byc podzielna przez 4
28 kwi 18:22
Jack: ok
28 kwi 18:23
Wydi: Ja tak średnio

ale damy rade
28 kwi 18:26
Jack: przeanalizuj treść twierdzenia. I odpowiedz sobie na pytanie o czym ono mówi: czyli jakie
sytuacje zaprzeczałyby mu (je musimy sprawdzić i dowieść, że niemożliwe jest aby zachodziły)
28 kwi 18:30
Wydi: W sensie że tak jakby zadanie zrobić od tyłu... myślę że jak chwilę logicznie pomyśle to będzie
dobrze.
28 kwi 18:34