Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu
Aga:

Hej, prosiłabym bardzo o rozpisanie i wytłumaczenie tego zadania:
a) Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu x
2−4x+y
2−4y+6=0
b) Dany jest okrąg o środku w punkcie S=(102), przechodzący przez punkt A= (30−2) oraz okrąg o
środku w początku układy współrzędnych i promieniu 5. Zapisz ich równania, oblicz odległość
między środkami okręgów oraz określ ich wzajemne położenie(ilość punktów wspólnych)
Z góry dziekuje
28 kwi 15:56
Jack: a) znamy postać ogólną (x−a)2+(y−b)2=r2 , gdzie (a,b) środek okręgu, r − promień
więc zamieniamy:
x2−4x+4−4+y2−4y+4−4+6=0
(x−2)2+(y−2)2=−6+8
(x−2)2+(y−2)2=2
Nie pomyl się wyznaczając promień. r2=2
28 kwi 15:59