Oblicz tg kąta??
Karolcia: Oblicz tg kata który tworzy przekątna sześcianu ze ściana boczna
28 kwi 15:53
Godzio:

d = a
√2
28 kwi 16:08
Karolcia: dzieki za odpowiedz
28 kwi 16:12
Jack: hmm a czy to nie jest kąt między przekątną na krawędzią ściany bocznej?
28 kwi 16:25
Karolcia: właśnie znalazłam na forum rozwiązane takie same zadanie i tam jest inaczej...
28 kwi 16:30
Godzio: a rzeczywiście źle przeczytałem treśćjuż poprawiam
28 kwi 16:31
Godzio:

d = a
√3
e = a
√2
z tw. cos
a
2 = d
2 + e
2 − 2edcosα
a
2 = 3a
2 + 2a
2 − 2a
2√6cosα
4a
2 = 2a
2√6cosα
| | 6 | | 3 | | √3 | |
sinα = √1−cos2α = √1− |
| = √ |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
| | sinα | | √6 | | 3 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = √2 |
| | cosα | | 3 | | √3 | |
28 kwi 16:36
Karolcia: mam nadzieje ze to juz jest dobrze
28 kwi 16:44
Jack: chyba tak, w każdym razie o ten kąt chodzi
28 kwi 17:06
Jack: P.S. świetny rysunek (kolejny już Twój)
29 kwi 00:39
Godzio: Dzięki
29 kwi 00:41
.......: powinno wyjść pierwiastek z 2 przez 2
28 kwi 18:39
'Leszek: @ Godzio , przeciez tg α = a/e = a/(a√2) = √2/2
28 kwi 20:09