układy równań
terminex: Maksymalnie załadowane ciężarówki: jedna o nośności 8 t, a druga 12 t przewiozły 520 ton węgla,
wykonując w sumie 60 kursów.
Ułóż układ równań, który pozwoli obliczyć, ile kursów wykonała każda z ciężarówek.
28 kwi 14:44
Wydi: Lepiej powiedz czy zrobiłeś/aś to dzisiaj na egzaminie gimnazjalnym
28 kwi 14:47
terminex: tak
28 kwi 14:48
terminex: czy dobrze mi to wyszło x=50 i y=10?
28 kwi 14:49
Godzio:
y − ilość kursów cięzarówki o pojemności 12 t
x − 8t
x + y = 60
8x + 12y = 520
28 kwi 14:49
Godzio:
zgadza się
28 kwi 14:50
terminex: a to umiesz bo coś mi źle poszło
Uczniowie klasy III wybierali przedstawiciela do samorządu szkolnego. Było troje kandydatów:
Ola, Paweł i Romek. W klasie jest 32 uczniów i każdy z nich oddał jeden ważny głos. Zwyciężyła
Ola, uzyskując mniej niż połowę głosów. Reszta głosów rozłożyła się równo między pozostałych
kandydatów.
Ile głosów otrzymała Ola, a po ile pozostali kandydaci?
Znajdź i wypisz wszystkie możliwości. Uzasadnij, że nie ma więcej.
28 kwi 14:51
Piotr: Ola mogła uzyskać 14 głosów pozostali po 9 głosów lub Ola mogła uzyskać 12 głosów pozostali
po 10 głosów.Tylko 2 możliwości
28 kwi 16:09
Godzio: y < 16
32 = 2x + y
y = 32 − 2x
32 − 2x < 16
2x > 16
x > 8 i x∊N+
y = 32 − 2x => x = 9
y = 32 − 18 = 14
x = 10
y = 32 − 20 = 12
x = 11
y = 32 − 22 = 10 −> to już odrzucamy
czyli Ola uzyskała 14 lub 12 głosów
28 kwi 16:13