wysokosc ostroslupa
olcia: wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidlowego czworokatnego mają długośc6. Wyznacz wysokosc tego
ostroslupa.....Nie ma pojecia jak to zrobic prosze o pomoc....
28 kwi 14:41
Pucek1991: Jest to ostrosłup prawidłowy wiec wysokość spada na środek podstawy wszystkie krawędzie maja 6
cm czyli l=6
najpierw musisz wyliczyć wysokość boku ostrosłupa:
bok ostrosłupa jest trójkątem równoramiennym wiec h=a√3/2 czyli h=6√3/2 h=3√3
dalej stosujesz wzór pitagorasa. Wysokość ostrosłupa oznaczmy jako H
krawędz podstawy jest równa 6 więc zeby wykorzystać twierdzenie pitagorasa trzeba nam polowe
tego odcinka, nazwijmy go r.
Stosujemy twierdzenie pitagorasa H2+r2=l2
H2+32=3√22
H2+9=18
h2=9
H=3 lub H=−3 wiadomo ze H nie moze być ujemne więc prawidłowa jest odpowiedz H=3
28 kwi 15:33